Tidsfördriv på nätet – 18 bra förslag

tidsfördriv på nätet

Vilka tidsfördriv hade man att välja på förr i tiden? Om man ville slå ihjäl lite tid kunde man spela kort, leka ordlekar och komma på historier att berätta för varandra. 

Dessa lite enklare sätt att fördriva tid fungerade ganska bra för barn och vuxna förr i tiden när TV-skärmen var den enda skärmen i hushållet. Om gårdagens barn och vuxna fick välja skulle de nog ändå välja dagens tidsfördriv på nätet alla dagar i veckan!

Från spel till videoklipp – vad är ett tidsfördriv på nätet?

Svenska Akademins ordbok anger att ett tidsfördriv är något som ger nöje samtidigt som det egentligen är ganska onyttigt. Men, visst finns det också mer nyttiga tidsfördriv? Självklart!

På nätet hittar du allt inom digitala sätt att fördriva tiden, både sådana som är nyttiga och sådana som definitivt är onyttiga. Du har säkert hyfsad koll på vilka tidsfördriv på nätet som finns att ta del av, men kanske har du några stenar kvar att lyfta på? Här är en stor guide till 18 tidsfördriv på nätet.

Hur saker fungerar – nyttigt tidsfördriv!

Youtube och andra sajter för videoklipp svämmar över med klipp som visar hur saker fungerar och hur saker tillverkas. Givetvis fungerar klippen som perfekta tidsfördriv. Att se en viss pryl tillverkas från start till mål är ett sätt att slå ihjäl åtminstone några minuter (eller timmar!).

Facebook – nöje för de lite äldre

De yngre flyr Facebook för andra plattformar, men för många är originalet bland sociala medier fortfarande nummer ett. På Facebook finns grupper med forum, videoklipp, nyheter, omröstningar, spel, tävlingar – här finns alltså innehåll så det räcker och blir över. Det du först tänkte skulle bli ett besök på fem minuter kan lätt bli till en timme.

tidsfördriv på nätet

Poddar

Du kan inte ha missat att poddarna håller på att ta över världen! Poddar är perfekta tidsfördriv för resor, pendling, promenader eller bara några lata minuter i soffan. Det svåraste är egentligen att hitta rätt i det jättelika utbudet. Hittar du rätt har du ofta många timmar med gamla avsnitt att gå igenom och nya avsnitt att upptäcka varje vecka.

Forum och communities

I nätets barndom bestod det mesta av kommunikationen online av inlägg och kommentarer i forum och communities. Med sociala medier och liknande är det lätt att tro att det klassiska forumet är passé. Så är det inte! Det finns mängder av både breda och smala forum för olika ämnen där du kan både lära dig en del, träffa nya bekantskaper samt givetvis slå ihjäl en del tid!

Utforska hur internet såg ut förr i tiden

Internet har inte alltid haft en sådan välpolerad yta som det har nu. I nätets barndom var hemsidorna både fula och svåra att navigera. På sajter som exempelvis The Wayback Machine kan du se hur populära webbsajter såg ut förr i tiden. Du kommer bli förvånad över att folk ens kunde använda internet i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. 

Onlinespel i webbläsaren

Visst, många använder spelappar som tidsfördriv men det finns ett riktigt bra (och ganska outforskat) alternativ. Onlinespel i webbläsaren är lite enklare spel ofta med action, pussel eller strategi som tema. För actionspelen kan du ofta klara av en omgång på några minuter, vilket ju är perfekt när du har just några minuter över.

Hacka ditt liv!

Internet är en fantastisk källa för tips på hur man kan ”hacka” sitt liv med kost, träning, det mentala och så vidare. Som tidsfördriv är videoklipp med tips på hur du blir bättre på olika sätt både roliga, nyttiga och ibland kanske också lite provocerande. Kanske hittar du ett lifehack som kommer att revolutionera ditt liv?!

All världens musik i dina lurar

Med tjänster som Spotify, Tidal och Apple Music har du i princip all världens musik från alla tider direkt tillgänglig. Frågan är om det finns något bättre tidsfördriv på nätet än att börja djupdyka i streamingtjänsternas kataloger. Det behöver heller inte alltid kosta pengar, även om mer avancerade funktioner kostar en slant.

Instagram – nöje för de lite yngre

Det finns lite olika siffror, men vad statistiken säger är att Instagram är den populäraste sajten/tjänsten på nätet. De som är aktiva här lägger minst en timme per dag i snitt på att lägga upp bilder, kommentera och dela. Instagram är helt enkelt hela världens främsta tidsfördriv! 

Google timelapse

Vårt jordklot förändras hela tiden. Vissa av förändringarna står människan för medan andra sker naturligt. Med Googles fantastiska Timelapse kan du se hur hela jordklotet har utvecklats över 30 år med högupplösta satellitbilder. Klart beroendeframkallande!

Topplistor

Vi människor älskar listor och rankningar. Om vi ser en rubrik som ”topp 10” bara måste vi gå igenom hela listan. Det är som en naturlag. Givetvis finns webbplatser på nätet som har tusentals topplistor inom olika ämnen. Ett utmärkt tidsfördriv på nätet!

Wikipedia

Du börjar med att klicka upp en artikel som visas på förstasidan. Sedan klickar du på en intressant länk i artikeln och börjar läsa om något relaterat. Därefter klickar du på en till länk och byter ämne. Sedan fortsätter det! Om du är nyfiken av dig och tycker om att lära dig nya saker är Wikipedia det bästa tidsfördrivet på nätet som finns.

Magasin i surfplattan eller mobilen

Att läsa magasin och tidningar har varit ett givet tidsfördriv i århundraden. Nu går det också att ta del av det här tidsfördrivet på nätet. Det som behövs är en surfplatta (eller mobil) och ett abonnemang. Sedan är det bara att ladda ner digitala magasin från hela världen, lägga dig i soffan och läsa.

Hur gör man-videor

Kanske har du en renovering på gång? Kanske behöver du hjälp med en krånglande gräsklippare? Du behöver kanske ett bra recept på tårtbotten eller tips på dukning inför ett bröllop? På nätet finns allt du vill veta om allt. Många söker efter så kallade DIY-videor på nätet för att få konkret info för ett konkret projekt. Det finns också många som har ”hur gör man”-videor som tidsfördriv!

Twitch – streamade spel

Twitch är en plattform med streaming av populära spel till konsoler och datorer. Kort och gott kan du följa olika spelare när de spelar sina favoritspel. Om det skulle vara något för dig finns det knappt något bättre tidsfördriv på nätet! För majoriteten är sajter som Twitch dock kanske inte jätteintressanta.

Sajter med memes

Det finns många sajter som specialiserar sig på memes. Vad det är? En meme är en bild eller ett klipp på någon sekund med ett aktuellt budskap, något humoristiskt eller något ironiskt. Sajter med memes har tusentals bilder och klipp för dig att gå igenom när du känner att du behöver ett tidsfördriv.

Läs böcker online

Om du tänker att böcker kan vara ett tidsfördriv är nätet den perfekta platsen. Visst kan det kosta pengar att köpa och ladda ner böcker, men det kan faktiskt också vara gratis! Se bara till att du inte går emot någon copyright-regel eller så.

Slumpa fram ett tidsfördriv på nätet

Slutligen vore det ett brott mot etiketten på internet att inte nämna sajten The Useless Web. Den här sajten har en enda uppgift, nämligen att slumpa fram en onödig webbplats för humor, nöje eller rena galenskaper. Ett klick på en stor rosa knapp tar dig till en slumpmässig webbplats från ett stort arkiv så att du ska få bästa möjliga tidsfördriv.